4 voorgerechten met coquille, de kerstklassieker!

4 voorgerechten met coquille, de kerstklassieker!

We gaan op chique met vier voorgerechten met coquille: de populairste schelp van de zee. Bij al deze recepten geldt dat de coquilles vanbinnen nog mooi doorschijnend moeten blijven.

Coquilles saint-jacques of sint-jakobsschelpen zijn een ware delicatesse. Het visvlees is wit en heeft een verfijnde, licht zoete smaak. Coquilles zijn stevig van structuur en daarom ideaal om te bakken of te grillen. Maar rauw zijn ze ook erg lekker!

Voorgerecht met rauwe coquille

Rauw kun je coquilles serveren als carpaccio of tartaar. Let erop dat je superverse coquilles hebt of open de schelpen zelf. Gebruik een oesterhandschoen of dubbelgevouwen theedoek om de schelp vast te houden. Zet een (oester)mes aan de bovenkant tussen de schelp en wrik de schelphelften iets los. Snijd tegen de platte schelpkant naar beneden tot de sluitspier door is en de schelp opent.

Gebruik een eetlepel om de witte sluitspier uit de bolle schelpkant te wippen. Haal onder de kraan voorzichtig de ingewanden eruit, zodat het witte vlees niet scheurt. Het oranje deel (het koraal) kun je in een saus of visbouillon doen. Dep de coquilles droog voor je ze verder verwerkt.

De lekkerste kooktechnieken

Coquilles bakken

Dat luistert nogal nauw. Het lekkerst zijn ze als ze vanbinnen nog een beetje rauw zijn. Dep ze droog en bak ze met een klontje boter en olie in een koekenpan hooguit één minuut per kant.

Grillen

Grillen: bestrijk de coquilles aan beide kanten met olie. Verhit de grillpan gloeiend heet. Gril de coquilles hooguit één minuut per kant of tot er grillstreepjes ontstaan.

Voorgerecht inspiratie nodig? Dit zijn onze topcombinaties met coquilles

Serveer gebakken coquille eens met een dressing van witte balsamico, hazelnootolie en dragon en garneer met gebrande hazelnoten.

Gegrilde coquilles? Doe er een coulis bij van geroosterde gele paprika en roergebakken spinazie met citroen.

Combineer coquilletartaar eens met yuzu, zeewiersalade, foreleitjes en zwarte sesam. Of snijdt een carpaccio van coquilles en combineer met sinaasappel, roze peper en venkeltoppen.

Of maak een van deze vier voorgerechten met coquille

tartaar van coquilles met pata negra & citroenolie
Sint-jakobsschelpen = zoet, pata negra = zout, citroenolie = fris, lavas = kruidig… en dat allemaal in een handomdraai op tafel!
Meer weten over schaal- en schelpdieren? Ontdek hier meer over de verschillende soorten in Nederland!
naar recept
tartaar van sint-jacobsschelpen delicious.
gekruide, gefrituurde garnalen en vis met aioli
Door zachte vis te frituren krijgt het een krokant jasje en een lekkere bite. Gebruik mineraalwater voor een extra luchtig beslag. Voeg kruiden zoals za’atar toe om het beslag extra smaakt te geven. Probeer ook eens deze gefrituurde spiering met saffraanmayonaise!
naar recept
garnalen-delicious
pastinaak en gebakken coquilles
Wij vroegen chef-kok Niven Kunz om een sterrenmenu te maken. Dit keer delen we zijn recept met aardszoete pastinaak en gebakken coquilles.
naar recept
pastinaak en gebakken coquilles - delicious
carpaccio van coquille, gebruinde boter, calvadossiroop & peer
Coquillecarpaccio is een van de meest feestelijke en delicate voorgerechten. De coquille en peer gaan heel goed samen, en in combinatie met de gebruinde boter is het perfect in balans. Perfect om te serveren tijdens kerst.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Carpaccio van coquille met gebruiken boter, calvadossiroop & hazelnoot

Hier hebben we nog een recept voor je: wilde-paddenstoelensoep met hazelnoot

Meer kerst?